Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z Casamance

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Kurczak z Casamance - składniki:
  • 1/2 cytryny
  • 2 kurczaki pokrojone na połówki
  • 70 dag białej cebuli pokrojonej w piórka
  • garść natki
  • po 1/2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu i soli morskiej
  • 1-2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki tymianku i pokruszonego czerwonego pieprzu
  • po 1/2 szklanki soku z cytryny i oliwy
  • 1/3 l bulionu drobiowego
Kurczak z Casamance - sposób przygotowania: Natrzyj mięso cytryną, ułóż w brytfannie. Posyp cebulą, natką, czarnym i czerwonym pieprzem, solą, pokruszonymi listkami laurowymi i tymiankiem. Polej sokiem cytrynowym i oliwą. Odłóż na 30 minut, aby mięso się zamarynowało, a potem wyjmij je z cebuli i piecz na ruszcie w temp. 200°C (20-25 minut) lub na grillu z węglem drzewnym. Mieszaninę, w której marynował się kurczak, włóż do rondla i duś, aż cebula się zeszkli, ale nie przyrumieni (5 minut). Do rondla włóż kurczaka (powinien być przykryty cebulą), wlej bulion, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w temp. 200°C, aż cebula się przyrumieni. Podawaj z ryżem.