Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miecznik z pomarańczami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Miecznik z pomarańczami - składniki:
  • 4 dzwonka miecznika (po 17-18 dag)
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z jednej pomarańczy i cytryny
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • czarny pieprz
  • sól
    Sałatka z pomarańczy:
  • 2 pomarańcze pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
Miecznik z pomarańczami - sposób przygotowania: W szklanym lub porcelanowym naczyniu starannie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, przypraw solą i pieprzem. Porcje ryby umyj i włóż do przygotowanej marynaty, delikatnie wymieszaj, by były nią oblepione ze wszystkich stron. Przykryj naczynie i wstaw na godzinę do lodówki. Tymczasem przygotuj sałatkę. Pokrojone pomarańcze włóż do miski, dodaj oliwę i świeżą bazylię, wymieszaj starannie te składniki i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij rybę z marynaty (marynatę zachowaj), ułóż na ruszcie grillla lub ażurowej półce piekarnika. Opiekaj przez 7 minut z każdej strony, co 2-3 minuty smaruj dzwonka marynatą. Przed zdjęciem z rusztu sprawdź, czy mięso jest miękkie (powinno bez trudu oddzielać się od kręgosłupa i ości) Przełóż rybę na duże talerze lub półmisek, obok rozłóż sałatkę. Podawaj z bakłażanami i kolorową papryką z grilla lub patelni.