Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka królewska z owocami jagodowymi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Galaretka królewska z owocami jagodowymi - składniki:
Galaretka królewska z owocami jagodowymi - sposób przygotowania: Pustą formę o objętości 800-900 ml włóż do zamrażalnika. Cytrynę umyj, sparz wrzącą wodą i cienko obierz ze skórki. Skórkę pokrój, a z cytryny wyciśnij sok. Sok owocowy wlej do rondelka, dodaj owoce jagodowe, sok z cytryny i cukier. Gotuj, aż owoce będą miękkie, potem zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Do miski wsyp żelatynę i zalej ją niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Zostaw na 5 minut. Owocowy mus przecedź przez sito, wygniatając delikatnie owoce. Wlej do miski z żelatyną. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jedną trzecią płynu wlej do wyjętej z zamrażalnika bardzo zimnej formy i odstaw do lodówki do stężenia. Na zastudzonej warstwie galaretki ułóż połowę mieszanki owocowej i polej połową pozostałej galaretki. Znowu poczekaj, aż stężeje. Ułóż na wierzchu pozostałe owoce i polej je resztą galaretki. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc). Formę z galaretką zanurz w gorącej wodzie, odwróć i wyłóż deser na paterę. Udekoruj owocami.