Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś w sosie winno-śmietanowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (13 głosów)

Łosoś w sosie winno-śmietanowym - składniki:
  • 4 dzwonka łososia
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany 22-proc.
  • 1 pęczek natki
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz
  • kilka kropli przyprawy typu maggi
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
Łosoś w sosie winno-śmietanowym - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dzwonka łososia posól, posyp pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ułóż na blasze wysmarowanej oliwą i piecz 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie, lekko skrapiając maggi. Gdy jest już szklista, wlej wino i gotuj na dużym ogniu, aż wino odparuje. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, dodaj też drobniutko posiekaną natkę i koper. Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem, jeszcze chwilę podgrzewaj na maleńkim ogniu. Wyjmij łososia z piekarnika i polej go sosem. Rybę możesz podać z białym pieczywem, makaronem ugotowanym al dente lub ryżem na sypko.

Informacje o Łosoś w sosie winno-śmietanowym

  • Menu dnia z torcikiem truflowym

    Menu dnia z torcikiem truflowym

    . Zobacz przepis na: Łosoś w sosie winno-śmietanowym To ciasto zachwyca głębokim smakiem czekolady. Podawaj je z lodami waniliowymi i...filiżanką dobrego espresso. Zobacz przepis na: Torcik truflowy Sernik kawowy z polewą czekoladową

  • Zamiast karpia i śledzia

    Zamiast karpia i śledzia

    minut. Zupę wlej do miseczek, pośrodku każdej porcji połóż trochę salsy. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Łosoś w sosie winno-śmietanowym Składniki: 4 dzwonka łososia 1 duża cebula 150 ml białego wytrawnego wina 1 kubeczek kwaśnej śmietany 22-proc. 1 pęczek natki 1 pęczek koperku sól biały pieprz kilka