Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mufinki z czerwoną papryką i fetą
Mufinki z czerwoną papryką i fetą - składniki:
Mufinki z czerwoną papryką i fetą - sposób przygotowania:
Paprykę posmaruj oliwą i piecz 30 minut w temp. 180°C. Gdy skórka zrobi się czarna, wyjmij ją i włóż do mocno osolonej zimnej wody. Wyjmij, wytnij z papryki gniazdo nasienne. Następnie zdejmij z niej skórkę i posiekaj miąższ. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, posiekaną paprykę i pokruszoną fetę. Wymieszaj i zrób w środku dołek. Jajka roztrzep z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną i stopione masło. Mieszaj metalową łyżką, aż do połączenia składników (nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate). Formę na 12 mufinek posmaruj tłuszczem, każdy dołek napełnij ciastem do 3/4 głębokości. Piecz 20 minut w temp. 210°C (lub do chwili, kiedy patyczek wbity do środka mufinki będzie suchy po wyjęciu). Zostaw mufinki w formie przez 5 minut, a potem wyjmij i ułóż na metalowej kratce, aby całkowicie ostygły.
- 1 duża czerwona papryka
- 40 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 15-20 dag sera feta
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 10-12 dag stopionego masła
- tłuszcz (masło
- margaryna lub oliwa) do wysmarowania formy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki