Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa wiśniowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (46 głosów)

Zupa wiśniowa - składniki:
Zupa wiśniowa - sposób przygotowania: Wiśnie umyj i wydryluj. Połowę ugotuj w kilku łyżkach wody z dodatkiem cukru. Następnie podlej je znowu wodą (jakieś pół szklanki), dodaj cukier i cynamon do smaku. Do gorącej zupy wlej mąkę wymieszaną ze śmietaną i jeszcze raz zagotuj, stale mieszając. Pozostałe owoce ułóż w głębokich talerzach i zalewaj gorącą zupą. Możesz podać na gorąco, ale zupa jest także pyszna po schłodzeniu.

Informacje o Zupa wiśniowa

  • Zupa owocowa - idealna na lato. I nie tylko!

    Zupa owocowa - idealna na lato. I nie tylko!

    Zupa wiśniowa jest świetna na gorąco, jednak w upalne dni najlepsza będzie na zimno. By ją szybko schłodzić, możesz wrzucić do niej kilka kostek lodu. Składniki: 60 dag wiśni 4-5 łyżek cukru 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki sól cynamon lub skórka z cytryny Sposób przygotowania

  • Chłodnik

    ); - meggyleves z kuchni węgierskiej (zupa wiśniowa); - okroszka z kuchni rosyjskiej (z żółtek jaj, musztardy, cielęciny i kwasu chlebowego); - gazpacho z kuchni hiszpańskiej (warzywa, ocet i oliwa z dodatkiem rozmoczonego chleba

  • Menu dnia na osłodę

    Menu dnia na osłodę

    Jeśli ta zupa jest dla ciebie zbyt kwaśna, z powodzeniem możesz ją osłodzić cukrem czy miodem. Zamiast lodów wiśniowych, można dodać do niej także waniliowe, śmietankowe czy pistacjowe. Zupa wiśniowa 1 kg wiśni 2 łyżki cukru sól 1 łyżeczka cynamonu lub skórka z połowy cytryny lody wiśniowe

  • Słodkie chłodniki owocowe!

    Słodkie chłodniki owocowe!

    ma tylko wiśniowa zupa... Zupa wiśniowa 60 dag wiśni 4-5 łyżek cukru 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki sól cynamon lub skórka z cytryny Wiśnie umyj i wydryluj. Połowę ugotuj w kilku łyżkach wody z dodatkiem cukru. Następnie podlej je znowu wodą (jakieś pół szklanki), dodaj cukier i cynamon do

  • Na dwa głosy

    Na dwa głosy

    działać po omacku, karmiłem ich tak, jak zaleca pani Lucyna w wiekopomnym dziele "365 obiadów". Czyli 10 sierpnia zupa wiśniowa z grzankami, 11 - barszcz z botwiną i jajami faszerowanymi, 12 - grzybowa z kluskami, 13 - chłodnik (warszawski), 14 - kartoflanka. Zjadłszy zupę, załoganci oraz ich