Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sola z kurkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sola z kurkami - składniki:
Sola z kurkami - sposób przygotowania: Zrób sos z kurek: rozgrzej oliwę i 2 łyżki masła, usmaż posiekany czosnek, kurki i obrany, pokrojony pomidor. Wlej wino i bulion, duś 3 minuty. Dodaj resztę masła i bazylię, przypraw. Przygotuj sos żółty: szafran zaparz wrzącym bulionem z winem i masłem, połącz ze śmietaną. Gotuj do zgęstnienia i przypraw. Kurki umyj i sparz posoloną wodą, uduś na połowie masła z posiekaną cebulą i koperkiem. Ostudź, posól, połącz z parmezanem. Homara podduś na pozostałym maśle, gotuj chwilę z winem i bulionem. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Filety rozłóż na desce, lekko rozbij przez folię. Po zdjęciu folii posmaruj ryby sosem pesto, na wierzchu połóż po plastrze cukinii i szynki oraz kawałku homara. Zwiń do połowy, dodaj kurki, zwiń do końca, oprósz solą i pieprzem, zawiń w plaster cukinii. Ułóż w formie, zapiekaj 12 minut w temp. 200°C. Podawaj z dwoma sosami.