Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Morszczuk w cieście piwnym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Morszczuk w cieście piwnym - składniki:
  • 6 filetów z morszczuka (ok. 45 dag)
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • 20 dag mąki
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa
  • gałązka tymianku
Morszczuk w cieście piwnym - sposób przygotowania: Rozbij jajko, oddziel żółtko. Mąkę, żółtko i piwo zmiksuj na jednolitą masę. Białko ubij na pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Filety rybne lekko posól, skrop sokiem z cytryny, popieprz i pokrój na wąskie dzwonka. Każdy kawałek zanurzaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu około 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową i dobrze osączaj na papierowym ręczniku. Rybę udekoruj tymiankiem i podawaj z cytryną