Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik z jabłkami i konfiturą wiśniową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sernik z jabłkami i konfiturą wiśniową - składniki:
Sernik z jabłkami i konfiturą wiśniową - sposób przygotowania: W dużej misce rozpuść w letnim mleku drożdże i cukier. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztop i ostudź masło, odrobiną wysmaruj blaszkę (40 x 40 cm). Kiedy mieszanina w misce podwoi objętość, zagnieć ciasto, dodając po trochu resztę mąki. Gdy wgnieciesz niemal całą mąkę, dodaj masło. Zagniataj dalej, aż otrzymasz dość zwarte, ale miękkie ciasto, nie klejące się do rąk (jeśli się klei, dodaj jeszcze odrobinę mąki). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. Z cytryny obetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Jabłka obierz, specjalnym przyrządem usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki z otworem w środku. Miękkie masło rozetrzyj z cukrem na pulchną masę, dodaj budyń, sok i skórkę z cytryny, twaróg oraz serek i ucieraj przez parę minut. Cieniutko rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód blaszki, tak aby odrobinę wchodziło na boczne ścianki. Na cieście rozsmaruj masę serową, na niej ułóż plastry jabłek, tak żeby odrobinę na siebie zachodziły, jak gonty. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Piecz sernik na środkowym poziomie piekarnika 20 minut. Wyjmijblaszkę i nałóż w otwory w plastrach jabłek marmoladę wiśniową. Posyp sernik cukrem pudrem (najlepiej przez sitko) i znowu wstaw do piekarnika na 20 minut. Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni. Jeszcze gorący sernik posmaruj pędzelkiem roztrzepaną konfiturą morelową i posyp płatkami. Podawaj z rozetką bitej śmietany.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem