Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Brzoskwinie i melony z pieprzem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (20 głosów)

Brzoskwinie i melony z pieprzem - składniki:
  • mały melon
  • 3 brzoskwinie
  • 100 g fety
    Sos: 10 pokruszonych ziarenek czarnego pieprzu
  • szczypta kruszonego chilli
  • 1/4 łyżeczki tartego korzenia imbiru (dowolnie)
  • 3 ziarenka kardamonu bez łupinek
  • skórka z cytryny pokrojona w paseczki
  • 4 łyżki cukru
  • sok z cytryny
Brzoskwinie i melony z pieprzem - sposób przygotowania: Półtorej szklanki wody zagotować z cukrem i przyprawami, bez soku cytrynowego. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Dodać sok z cytryny, doprawić. Sos powinien być słodko - kwaśny z pikantno-korzenną nutą. Obrane owoce pokroić w kawałeczki i zalać ostudzonym sosem, odstawić na pół godziny. Można odcedzić lub podać w sosie. Posypać pokruszoną fetą. Podawać na przekąskę.

Informacje o Brzoskwinie i melony z pieprzem

  • Sałatki z owocami

    Sałatki z owocami

    z podpieczoną bagietką. Zobacz też przepis na brzoskwinie i melona z pieprzem 300 g kaszki kuskus 1 średnia cukinia (długości ok. 30 cm) 1 szklanka malin 2 garści sałaty karbowanej lub rukoli (ta ostatnia jest bardziej pikantna) 4 łyżki orzeszków piniowych 2 młode dymki (tylko biała i blado