Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chłodnik z pomidorów i ogórków małosolnych

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chłodnik z pomidorów i ogórków małosolnych - składniki:
Chłodnik z pomidorów i ogórków małosolnych - sposób przygotowania: Ogórki kroimy w kostkę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i wkładamy do wazy. Dodajemy ogórki, wyciśnięty czosnek, oliwę i ewentualnie bazylię, zmiksowaną z oliwą lub drobno posiekaną. Chleb zalewamy 1/2 szklanki bardzo zimnej wody i zostawiamy na 15 minut. Zdejmujemy z niego skórkę, a miąższ rozdrabniamy palcami na papkę i dokładamy do wazy z zupą.
Dodajemy sól, pieprz i tabasco do smaku. Dolewamy 2 szklanki wody i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wkładamy do każdego talerza z zupą 2 małe kostki lodu.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem