Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dorsz marynowany

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dorsz marynowany - składniki:
Dorsz marynowany - sposób przygotowania: Filety kroimy na kawałki, obtaczamy w soli, pieprzu i mące i na złoto smażymy na oleju. Usmażone kawałki ryby odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na półmisku. Na innej patelni smażymy na oliwie wyciśnięty czosnek. Dodajemy tymianek, rozmaryn, natkę w całości, sos pomidorowy, ocet, sól, chili i dusimy na małym ogniu 10 minut.
W razie potrzeby zbyt gesty sos rozrzedzamy wodą. Rybę zalewamy ostudzonym sosem i wstawiamy na dzień do lodówki. Podajemy na przystawkę, przybraną świeżą natką i plastrami cytryny.
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia

Informacje o Dorsz marynowany

  • Ryba po mistrzowsku

    Ryba po mistrzowsku

    lubię jeść makrelę oraz łososia. Ten drugi jest wdzięcznym materiałem do kulinarnych eksperymentów, bo "wytrzymuje" różne dodatki". Na pytanie o dania z ryb, serwowane w Norwegii podczas świąt, szef Skeie wymienił lutefisk. Jest to danie z suszonej białej ryby, zazwyczaj dorsza