Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grillowane piersi kurczaka z szynką parmeńską i figami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grillowane piersi kurczaka z szynką parmeńską i figami - składniki:
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka rozgniecionego czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • 8 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 16 świeżych fig
  • pieczywo tostowe
  • najlepiej pełnoziarniste
  • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej
  • figowy sos balsamico
Grillowane piersi kurczaka z szynką parmeńską i figami - sposób przygotowania: Przygotować marynatę: wino i wszystkie przyprawy połączyć z oliwą w dużej misce. Włożyć piersi kurczaka i zostawić pod przykryciem w lodówce na ok. 3 godziny, po półtorej godziny przewrócić. Smażyć na patelni grillowej 3-5 minut z każdej strony. Potem na tej samej patelni smażyć figi, aż zmiękną (3-6 minut). Piersi owinąć szynką, tosty opiec w tosterze. Podawać na toście z figami i figowym sosem balsamico.
Sprinterski przepis na piersi z kurczaka