Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Jabłka w syropie waniliowym
Jabłka w syropie waniliowym - składniki:
Jabłka w syropie waniliowym - sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć warstwami w emaliowanym rondlu, przesypać cukrem i pokrojoną wanilią. Następnego dnia rondel ogrzać na niezbyt silnym ogniu, aby cukier się nie przypalił, ale powoli rozpuścił, i wytworzony syrop miał złoty kolor. Wzmocnić ogień, smażyć, potrząsając rondlem, aż jabłka staną się przezroczyste.
Smażyć jeszcze trzy razy po 10 minut z godzinnymi przerwami. Gorące jabłka przełożyć do słoików, po ostygnięciu zamknąć. Najlepiej użyć kwaśnych jabłek, np. antonówek.
Jabłka idealnie nadają się jako samodzielny deser i dodatek do bitej śmietany, lodów etc.
Smażyć jeszcze trzy razy po 10 minut z godzinnymi przerwami. Gorące jabłka przełożyć do słoików, po ostygnięciu zamknąć. Najlepiej użyć kwaśnych jabłek, np. antonówek.
Jabłka idealnie nadają się jako samodzielny deser i dodatek do bitej śmietany, lodów etc.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki