Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jabłka w syropie waniliowym

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jabłka w syropie waniliowym - składniki:
Jabłka w syropie waniliowym - sposób przygotowania: Owoce umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć warstwami w emaliowanym rondlu, przesypać cukrem i pokrojoną wanilią. Następnego dnia rondel ogrzać na niezbyt silnym ogniu, aby cukier się nie przypalił, ale powoli rozpuścił, i wytworzony syrop miał złoty kolor. Wzmocnić ogień, smażyć, potrząsając rondlem, aż jabłka staną się przezroczyste.
Smażyć jeszcze trzy razy po 10 minut z godzinnymi przerwami. Gorące jabłka przełożyć do słoików, po ostygnięciu zamknąć. Najlepiej użyć kwaśnych jabłek, np. antonówek.
Jabłka idealnie nadają się jako samodzielny deser i dodatek do bitej śmietany, lodów etc.