Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Figowy sos balsamico

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Figowy sos balsamico - składniki:
  • 1/2 kg świeżych fig pokrojonych w kawałeczki
  • 1/3 szkl. czerwonego wina
  • 1 łyżka octu balsamico
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • świeży tymianek (gałązka)
Figowy sos balsamico - sposób przygotowania: Połączyć pokrojone figi (ze skórką) z winem, octem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać 1/2 szkl. wody. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut. Wyjąć tymianek, przetrzeć przez sito o grubych otworach. Podawać do białych mięs lub do deserów.