Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kleftiko, mięso z warzywami pieczone w pergaminie
Kleftiko, mięso z warzywami pieczone w pergaminie - składniki:
Kleftiko, mięso z warzywami pieczone w pergaminie - sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszaćz fasolką przyprawami, czosnkiem i oliwą. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 35x35 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Związać sznurkiem każdą paczuszkę jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika 180 st. C. Piec ok. godziny.
- 800 g jagnięciny lub wieprzowiny bez kości (z udźca lub łopatki)
- 4 spore ziemniaki
- 2 cebule
- 3 marchewki
- garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
- spory pomidor
- 4 plastry fety
- 8 posiekanych ząbków czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1/2 cytryny
- 50 ml oliwy extra vergine
- oregano
- rozmaryn
- pieprz
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki