Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś z morelami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś z morelami - składniki:
Łosoś z morelami - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Z fileta zdejmujemy skórę, usuwamy resztki ości i układamy go na folii aluminiowej na kawałeczkach masła. Na filecie kładziemy kawałeczki masła, plasterki cytryny, połówki listków laurowych, a na wierzchu morele. Brzegi folii łączymy, wkładamy łososia do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na około 1/2 godziny. Jest upieczony, kiedy i na zewnątrz, i w środku jest różowy, a nie łososiowy. Następnie zdejmujemy morele (łososia trzymamy w folii, żeby nie wystygł) i miksujemy na puree z solą, pieprzem, resztą masła i śmietaną. Łososia podajemy na półmisku pod morelową pierzynką z ziemniakami z wody, posypanymi koperkiem, i z masłem.