Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mazurek figowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (16 głosów)

Mazurek figowy - składniki:
Mazurek figowy - sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż nim formę i piecz ?na złoto? (ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Zrób masę: figi i cytryny obrane ze skórki zmiel w maszynce. Orzechy posiekaj, skórkę pokrój w kostkę. Z wody, cukru i octu ugotuj syrop ?do nitki?. Włóż do niego orzechy, zmielone figi z cytrynami i skórkę pomarańczową. Smaż chwilę, aż masa stanie się jednolita, a następnie ostudź ją i wyłóż na spód z kruchego ciasta. Na koniec zrób lukier: cukier puder starannie utrzyj, dodając do niego stopniowo sok z cytryny. Polukruj mazurek. Cierpliwi mogą jeszcze ozdobić ciasto wzorkiem z czekolady i migdałów, ale mazurek jest już i tak bardzo efektowny.

Informacje o Mazurek figowy

  • Figa

    Figa

    Mazurek figowy Lody ze świeżych fig

  • Mazurki jak z obrazka

    Mazurki jak z obrazka

    mazurka użyliśmy suszonych fig (najlepiej wybierz te mięsiste, jasne) oraz orzechów włoskich Zobacz przepis na mazurka figowego oraz mazurka z konfitura figową Prawdziwie wiosenny mazurek na kruchym spodzie ze słodko-kwaskową masą z pomarańczy i cytryn. Mazurek pomarańczowy Kruche ciasto: 60 dag