Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ostry dip czosnkowy z chili

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ostry dip czosnkowy z chili - składniki:
  • 4-5 suszonych
  • czerwonych papryczek chili
  • 2 duże ząbki czosnku
  • posiekane
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wrzątku
Ostry dip czosnkowy z chili - sposób przygotowania: Papryczki moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut, odlewamy wodę i drobno je siekamy. W moździerzu ucieramy papryczki razem z czosnkiem i cukrem, aż powstanie gładka pasta. Przekładamy pastę do rondelka, dodajemy ocet ryżowy, sól i wrzątek. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 2-3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.