Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Owoce zapiekane z kremem zabajone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Owoce zapiekane z kremem zabajone - składniki:
Owoce zapiekane z kremem zabajone - sposób przygotowania: Szklankę wody zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Pokrojone w plasterki nektarynki obgotowujemy w syropie na małym ogniu przez trzy, cztery minuty i zostawiamy do ostygnięcia. Banana kroimy w plasterki, układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy cytryną. Dodajemy maliny, winogrona i odsączone nektarynki.
W miseczce ubijamy żółtka z miodem, aż zbieleją, a następnie powoli, cały czas ubijając, dodajemy wino. Miseczkę stawiamy na garnku z gorącą wodą na małym ogniu i ubijamy krem przez pięć, siedem minut, aż nieco zgęstnieje. Przykrywamy nim owoce i wstawiamy na dwie, trzy minuty do piekarnika nagrzanego od góry (200 st.C), tak by krem się przyrumienił.
Posypujemy cynamonem, jeśli lubimy, i podajemy.