Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Peperonata

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Peperonata - składniki:
Peperonata - sposób przygotowania: Cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, listki bazylii i sól, a na końcu paprykę. Wszystko przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia po upływie około godziny, gdy papryki będą miękkie. Podajemy na ciepło. Jeśli decydujemy się na dodanie octu, robimy to na 5 minut przed końcem gotowania. Inny sposób: Umyte i pokrojone wkawałki papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną cebulą, czosnkiem i listkami bazylii, polewamy oliwą i przecierem pomidorowym, solimy. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na około 40 minut.

Informacje o Peperonata

  • Papryka

    ... m i e s z a ł a m. WOLNE GOTOWANIE. Peperonata to potrawa przygotowana ze słodkiej papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Jest podawana na zimno lub na ciepło jako dodatek do ryby, mięsa. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Pasteryzować w słoiku. Może być gęsta

  • Ratatouille - codzienne danie z Nicei

    Na garnek letnich warzyw duszonych w pomidorach z czosnkiem i ziołami mówimy zazwyczaj "ratatuja", a nie peperonata, pisto czy briam. Uznałam więc, że najlepiej będzie prowansalski przepis potraktować jako wzorcowy, a pozostałe niech będą zachętą do własnych