Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Peperonata
Peperonata - składniki:
Peperonata - sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, listki bazylii i sól, a na końcu paprykę. Wszystko przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia po upływie około godziny, gdy papryki będą miękkie. Podajemy na ciepło. Jeśli decydujemy się na dodanie octu, robimy to na 5 minut przed końcem gotowania. Inny sposób: Umyte i pokrojone wkawałki papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną cebulą, czosnkiem i listkami bazylii, polewamy oliwą i przecierem pomidorowym, solimy. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na około 40 minut.
- 1 kg papryki w różnych kolorach
- 1.5 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 10 listków świeżej bazylii
- 4 łyżki oliwy
- ewentualnie 2-3 łyżki octu winnego
- sól
Informacje o Peperonata
-
Papryka
... m i e s z a ł a m. WOLNE GOTOWANIE. Peperonata to potrawa przygotowana ze słodkiej papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Jest podawana na zimno lub na ciepło jako dodatek do ryby, mięsa. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Pasteryzować w słoiku. Może być gęsta
-
Ratatouille - codzienne danie z Nicei
Na garnek letnich warzyw duszonych w pomidorach z czosnkiem i ziołami mówimy zazwyczaj "ratatuja", a nie peperonata, pisto czy briam. Uznałam więc, że najlepiej będzie prowansalski przepis potraktować jako wzorcowy, a pozostałe niech będą zachętą do własnych
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki