Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka karmelicka
Sałatka karmelicka - składniki:
Sałatka karmelicka - sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy, kroimy w plasterki, polewamy sosem z wina, rumu i 2 łyżeczek cukru, mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Robimy sos: musztardę mieszamy z połową soku z cytryny i żółtkami. Solimy, pieprzymy i stale mieszając w jednym kierunku, dolewamy oleju. Rozrzedzamy śmietanką. Z awokado usuwamy pestki. Miąższ wyjmujemy do miseczki, dokładnie rozgniatamy widelcem i mieszamy z resztą soku z cytryny, solą, pieprzem, curry i cayenne. Dodajemy do majonezu. Całość powinna być nieco ostra. Sparzone pomidory obieramy i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki mieszamy z sosem. Na wierzchu kładziemy pomidory i posypujemy szczypiorkiem.
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka białego wina
- ewentualnie 2 łyżeczki rumu
- 2 pomidory
- 1/2 sałaty lodowej
- 2 łyżki szczypiorku
sos: 2 żółtka - 1 łyżeczka musztardy
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżki śmietanki 12-proc.
- 2 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka curry
- szczypta pieprzu cayenne
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki