Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z zielonej fasolki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z zielonej fasolki - składniki:
  • 1/2 kg mrożonej lub świeżej zielonej fasolki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • ewentualnie czuszka
Sałatka z zielonej fasolki - sposób przygotowania: Fasolkę gotujemy ok. 10-15 min, najlepiej w koszyczku na parze lub w 2 litrach osolonej wody (wrzucamy na wrzątek). Najważniejsze, to nie przeoczyć momentu, kiedy fasolka przestaje być surowa - wtedy natychmiast odcedzamy. Podajemy do pieczonego udźca, wymieszaną ze zmielonymi w mikserze czosnkiem i zieloną pietruszką. Można też posypać pokruszoną czuszką. Przestudzoną fasolkę z czosnkiem i pietruszką polewamy 2-3 łyżkami oliwy, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy jako zimną przystawkę lub dodatek do pieczonych mięs.