Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szynka pieczona

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szynka pieczona - składniki:
  • 1.5 kg szynki peklowanej
  • ewentualnie gotowanej
  • lecz koniecznie z grubą warstwą tłuszczu
  • 15 goździków
  • kieliszek białego wina
  • 3-4 łyżki ciemnego płynnego miodu
Szynka pieczona - sposób przygotowania: Zapeklowaną szynkę opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w zimnej wodzie na noc (uwaga: szynki gotowanej moczyć nie trzeba). Opłukać, osuszyć ściereczką, jeśli nie jest w zwartym kawałku nadać jej kształt obwiązując białą, bawełnianą nicią. Równomiernie nabić goździkami, wysmarować miodem i oprószyć pieprzem. Brytfannę wyłożyć dużym arkuszem folii aluminiowej, tak żeby potem starczyło do owinięcia mięsa. Dno folii lekko wysmarować tłuszczem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Kiedy mięso się zarumieni, po ok. 20 min, wlać wino i połączyć brzegi folii owijając nią mięso. Zmniejszyć temperaturę do 170-180 st.C i piec jeszcze przez godzinę. W trakcie pieczenia można próbować przewrócić mięso. Nie wolno przy tym przerwać folii: miód lub cukier tworzą karmel i każda dziura w folii powoduje wylanie się tego bardzo smacznego sosu na brytfannę. Tak przyrządzona szynka pokrojona na cienkie plastry i polana sosem z pieczenia jest równie dobra na zimno, jak i na gorąco.

Informacje o Szynka pieczona

  • Powitaj wiosnę w dobrej formie!

    Powitaj wiosnę w dobrej formie!

    Składniki: 0,5 kg szynki pieczonej Sokołów Naturrino 10 dag brokułów 3 listki żelatyny Sól, biały pieprz, starta gałka muszkatołowa, suszony tymianek, suszona bazylia 1,5

  • Szynka - nie tylko na kanapce

    Szynka - nie tylko na kanapce

    słodsza. Pysznie smakuje zwinięta w szynkę lub boczek. Cykoria w plastrach szynki, pieczona pod beszamelem 8 cykorii 200 g wędzonej szynki w plastrach sól 70 g startego żółtego sera 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sos beszamelowy Cykorie umyj, dokładnie osusz, usuń z nich rdzeń

  • Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

    Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

    - listki mają pozostać jędrne, chrupiące i zielone. Trwa to około 5 minut. Brukselka z szynką parmeńską 3/4 kg brukselki 5 dag szynki parmeńskiej Brukselkę ugotować w osolonej wodzie. Szynkę piec w piekarniku przez 10 min w temp. 200 st. Brukselkę posypać pokruszoną szynką. Można polać oliwą z oliwek i

  • Babka i inni

    życie rodzinno-przyjacielskie zbudowane wokół kuchni. Tematem ich wspólnego gotowania nie są szybkie śródziemnomorskie danka - oni umawiają się na robienie kiełbas, wędzenie szynek, pieczenie chlebów i kiszenie ogórków. Męską domeną są mięsa. Kiełbasy przygotowywane przez

  • Kanapka amerykańska

    cebula, gruntowy pomidor i domowy majonez dopełniają prostej i słusznej kompozycji. Elegancki club sandwich - czyli trzy warstwy chleba tostowego posmarowane majonezem i przekładane plastrami szynki, pieczonego indyka, boczku, sera, pomidora i liśćmi sałaty - rośnie tak wysoko

  • Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa

    Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa

    Blanszowanie polega na zanurzeniu świeżych warzyw (rzadziej owoców) we wrzątku na kilkadziesiąt sekund, a następnie włożeniu ich do zimnej wody. Jeśli chcesz zobaczyć jak to się robi, obejrzyj wideo umieszczone poniżej przepisu. Cykoria w plastrach szynki, pieczona pod beszamelem 8 cykorii 200 g wędzonej

  • 12 dań na świąteczny stół

    12 dań na świąteczny stół

    , pokrojone wątróbki i duś 10 minut. Wątróbkę z cebulę zmiksuj lub przepuść przez maszynkę (3 razy). Dodaj wywar grzybowy, wymieszaj, przypraw i utrzyj z masłem na krem. Podawaj na przystawkę z białym pieczywem. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Szynka pieczona z rozmarynem Składniki: 1,5-2 kg szynki

  • Gotuj na święta i zaczaruj szczęście

    Gotuj na święta i zaczaruj szczęście

    przynajmniej 2 dni. Szynka pieczona Gotowa szynka o średnicy około 25 cm powstaje z 1,2 kg surowej, ładnej szynki, w postaci kształtnej kuli. Najpierw należy przygotować solankę. Przegotowaną wodę dobrze ostudzić, mocno posolić (1