Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śledź w oleju

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śledź w oleju - składniki:
Śledź w oleju - sposób przygotowania: Jeśli kupujemy już gotowe filety, nie musimy ich długo moczyć, ale pół godziny moczenia w zimnej wodzie dobrze im zrobi, bo na ogół są za słone. Siekamy cebulę. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, raz zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. W słoiku układamy wymoczone i pokrojone na kawałki filety (4 - 5-cm). Zalewamy przestudzonym olejem i wstawiamy do lodówki.
Na drugi dzień można jeść. Po prostu z pieczywem albo z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Informacje o Śledź w oleju

  • Talerz pachnący tradycją

    Talerz pachnący tradycją

    przystawek tej szacownej, poczciwej, sprawdzonej na wielu okazjach ryby. Podawana jest na rozmaite sposoby - pod pierzynką, w sałatce, śmietanie czy occie. Co odważniejsi proponują wersję z rodzynkami... Najbardziej chyba popularnym jest śledź w oleju z cebulką. Rybę moczymy około godziny w wodzie. Potem