Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Udziec jagnięcy z rozmarynem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Udziec jagnięcy z rozmarynem - składniki:
  • udziec jagnięcy w całości (około 1 kg)
  • 30 g masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki białego octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka listków świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
  • oliwa (ok. 2-3 łyżek)
Udziec jagnięcy z rozmarynem - sposób przygotowania: Opłukane i osuszone mięso nacieramy roztartym czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem. W brytfannie rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy, mięso obsmażamy, po czym zalewamy winem i octem winnym. Dodajemy szałwię i rozmaryn. Gdy mniej więcej połowa płynu wyparuje, brytfannę przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 30-40 minut.
Upieczone mięso wykładamy na podgrzany półmisek, porcjujemy i polewamy przecedzonym sosem.