Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaczanka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ziemniaczanka - składniki:
Ziemniaczanka - sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przecieramy przez sito lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy 4 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, solimy, dodajemy masło oraz ryż. Gotujemy 25 minut. Dodajemy łyżkę szczawiu (oczywiście drobno posiekanego, jeśli ze świeżych liści). Zdejmujemy z ognia i wbijamy do zupy rozbełtane żółtka. Mieszamy, od razu podajemy. Zamiast szczawiu możemy dodać 3 obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory.

Informacje o Ziemniaczanka

  • Zupa ziemniaczana: przepis, właściwości, kalorie

    z nich także niezwykle sycącą zupę. Powstało wiele wersji tej potrawy, możemy spotkać się także z różnymi nazwami - m.in. ziemniaczanka, kartoflanka. Dodaje się do niej różnego rodzaju mięsa i ryby (np. zupa ziemniaczana z łososiem lub pstrągiem). Jednak wszystkie je łączy jedno - główną rolę zawsze