Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Winogrona po ormiańsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Winogrona po ormiańsku - składniki:
Winogrona po ormiańsku - sposób przygotowania: Zagotować wodę z przyprawami korzennymi i solą, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 7-8 minut, a potem dodać ocet i miód i znów zagotować. Umyte winogrona przelać na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą, osuszyć. Ułożyć w słoiczkach, zalać przestudzoną marynatą, zamknąć.
Jeśli po trzech dniach marynata zmętnieje, zlać ją, zagotować i ponownie wlać do winogron, a słoiczki szczelnie zamknąć.
Marynowane winogrona znakomicie nadają się nie tylko do dekoracji półmisków z wędlinami lub serami. Są też doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.