Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Winogrona po ormiańsku
Winogrona po ormiańsku - składniki:
Winogrona po ormiańsku - sposób przygotowania:
Zagotować wodę z przyprawami korzennymi i solą, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 7-8 minut, a potem dodać ocet i miód i znów zagotować. Umyte winogrona przelać na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą, osuszyć. Ułożyć w słoiczkach, zalać przestudzoną marynatą, zamknąć.
Jeśli po trzech dniach marynata zmętnieje, zlać ją, zagotować i ponownie wlać do winogron, a słoiczki szczelnie zamknąć.
Marynowane winogrona znakomicie nadają się nie tylko do dekoracji półmisków z wędlinami lub serami. Są też doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.
- 1 kg twardych
- dojrzałych winogron (ciemnych)
- szklanka octu winnego
- pół szklanki przegotowanej wody
- 5 dag miodu
- po 5 ziarenek kardamonu i goździków
- 2 dag soli
Jeśli po trzech dniach marynata zmętnieje, zlać ją, zagotować i ponownie wlać do winogron, a słoiczki szczelnie zamknąć.
Marynowane winogrona znakomicie nadają się nie tylko do dekoracji półmisków z wędlinami lub serami. Są też doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki