Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tempura z dyni

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tempura z dyni - składniki:
Tempura z dyni - sposób przygotowania: Mąkę i skrobię zalać 3/4 szklanki letniej wody, zamieszać i dolać jeszcze 1/2 szklanki wody. Posolić, ponownie zamieszać i wstawić ciasto do lodówki. Dynię obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki i również wstawić do lodówki. Olej wlać do garnka (na wysokość 7-8 cm od dna) i rozgrzać.
Ciasto wyjąć z lodówki i zamieszać. Zanurzać w nim kawałki dyni, wrzucać do oleju i smażyć z obu stron na rumiano. Na powierzchni oleju może znajdować się tylko jedna warstwa tempury. Ciasto powinno się trochę rozlewać w oleju. Jeśli ścisło przylega do dyni, trzeba je rozrzedzić wodą. Usmażoną dynię odcedzić na sitku i osączyć na bibule (albo papierowym ręczniku).
Podawać z gorącym ostrym sosem. W ten sam sposób można przyrządzić tempurę z innych warzyw.
Zwiastun jesieni: krem z dyni