Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miętowy chłodnik z zielonego groszku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Miętowy chłodnik z zielonego groszku - składniki:
Miętowy chłodnik z zielonego groszku - sposób przygotowania: Kapustę umyj i drobno posiekaj. W dużym garnku o grubym dnie rozpuść masło. Wrzuć do niego kapustę i groszek, zamieszaj i przykryj. Duś na małym ogniu 10 minut. Jeżeli kapusta będzie się przypalać, choć nie powinna, wlej odrobinkę wody. Po 10 minutach zalej warzywa w garnku 2,5 szklanki wody, dodaj wegetę. Doprowadź zupę do wrzenia, przykryj i gotuj następne 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
W tym czasie umyj liście mięty. Parę listków odłóż do dekoracji, a resztę posiekaj. Kiedy zupa się ugotuje, zdejmij ją z ognia, ostudź. Dodaj posiekane listki mięty i zmiksuj wszystko dokładnie do konsystencji kremu. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Tuż przed podaniem dodaj śmietanę. Możesz też podać tę zupę na gorąco: podgrzej ją, dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i podawaj natychmiast udekorowaną listkami mięty.
Pasta z zielonego groszku i fety