Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Papryka i cukinia smażone w ghee
Papryka i cukinia smażone w ghee - składniki:
Papryka i cukinia smażone w ghee - sposób przygotowania:
Warzywa umyj i pokrój: cukinię w cienkie plastry, paprykę - po usunięciu gniazd nasiennych - w krążki. W misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj je, dolewając po trochu wody, aż uzyskasz ciasto o takiej konsystencji jak na naleśniki. W woku lub rondlu rozgrzej ghee. Powinno być go tyle, aby warzywa smażyły się na głębokim tłuszczu (tak jak smażymy frytki). Maczaj pokrojone warzywa w cieście, tak aby oblepiło je cieniutką warstwą. Wrzucaj na rozgrzane ghee. Smaż z obu stron na złoto. Odsączaj na papierowych ręcznikach. Podawaj jako przekąskę do obiadu lub na kolację. Najlepsze są gorące, wtedy są bardzo chrupiące.
- 2 małe zielone cukinie
- po 1 papryce czerwonej i zielonej
- 1/2 szkl. grochu puree
- 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego
- słodkiej papryki
- curry
- ghee do smażenia
Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki