Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta dyniowa - pumpkin pie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (19 głosów)

Tarta dyniowa - pumpkin pie - składniki:
Tarta dyniowa - pumpkin pie - sposób przygotowania: Wsypać mąkę do miski (można wstawić ją na pół godziny do lodówki, bo ciasto jest tym bardziej kruche, im zimniejsze jego składniki), dodać zimne posiekane masło, sól i szybko zagnieść pozostawiając w cieście drobne grudki masła, jak jest za suche, dodać trochę wody. Nie wyrabiać, ciasto nie może się rozgrzać i rozpuścić masła, zbić w kulę i zawinięte w folię wstawić do lodówki, najlepiej na dzień wcześniej. Orzechy utłuc na grubą kaszę.
Ciastem równomiernie wyłożyć formę do tarty (o średnicy 25 cm) i nakłuć w wielu miejscach widelcem. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ciasto wraz z brzegami przykryć folią aluminiową, wsypać na nią suchą fasolę (żeby ciasto nie wstawało w czasie podpiekania) i wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć fasolę, zdjąć folię z dna i wsypać orzechy, wgnieść je w ciasto. Piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Do garnka włożyć dynię, cukier i sypkie przyprawy, podsmażać na wolnym ogniu ok. 15 min, aż masa stanie się spójna i błyszcząca. Śmietankę rozmieszać z żółtkami i esencją waniliową. Ubić pianę z białek. Połączyć dynię ze śmietanką, pianę delikatnie wmieszać w masę. Wlać do podpieczonego kruchego spodu. Piec w gorącym piekarniku mniej więcej 35 minut. Podawać z bitą śmietaną bez cukru, bo ciasto jest słodkie.
Tartaletki z konfiturą z czerwonej cebuli

Informacje o Tarta dyniowa - pumpkin pie

  • Dynia w daniu

    Dynia w daniu

    ), wyhodowana w USA. Odmiana Blue Hubbard ma bladą, zielono-niebieską, dość grubą skórkę oraz intensywnie pomarańczowy miąższ. Dyni tej odmiany poleca się do przygotowywania zup oraz nadzienia do słodkich tart. Zobacz przepis na : Tarta dyniowa - pumpkin pie Ten gatunek dyni (łac. Cucurbita moschata