Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Potrawka cielęca

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Potrawka cielęca - składniki:
Potrawka cielęca - sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wkładamy umyte i oczyszczone mięso po zagotowaniu wody wylewamy całą zawartość, płuczemy garnek i mięso ponownie napełniamy garnek, a po zagotowaniu się wody ponownie wrzucamy mięso gotujemy ok. 20 min i dodajemy włoszczyznę gotujemy ok. 40 min. Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je i kroimy wywar odcedzamy i odparowujemy tak długo, aż pozostanie 1,5 szklanki zaprawiamy mąką roztartą z mlekiem zagotowujemy, kładziemy pokrojone mięso, żeby się zagrzało po zdjęciu z ognia dodajemy masło i ewentualnie sok z cytryny posypujemy nacią z pietruszki podajemy np. z ryżem, kaszą lub kluseczkami.
Potrawka z kurczaka - pyszności prosto z patelni