Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rożki ziemniaczane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rożki ziemniaczane - składniki:
Rożki ziemniaczane - sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przepuszczamy przez maszynkę lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dokładamy jajko i mąkę i robimy ciasto. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dokładamy mielone mięso. Smażymy ok. 10 min, przyprawiamy solą i pieprzem. Do nadzienia gotujemy jajka. Siekamy na drobne kawałki. Dodajemy mięso. Całość mieszamy i przyprawiamy.
Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 5 milimetrów. Wycinamy kwadraty 10 x 10 cm. Na środku każdego układamy farsz i składamy po przekątnej. Brzegi rożków lekko sklejamy. Na talerzu rozkłócamy białko z żółtkiem, namaczamy w nim rożki. Obtaczamy je w tartej bułce i smażymy.
Najlepiej smakują z sosem grzybowym.