Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rożki ziemniaczane
Rożki ziemniaczane - składniki:
Rożki ziemniaczane - sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przepuszczamy przez maszynkę lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dokładamy jajko i mąkę i robimy ciasto. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dokładamy mielone mięso. Smażymy ok. 10 min, przyprawiamy solą i pieprzem. Do nadzienia gotujemy jajka. Siekamy na drobne kawałki. Dodajemy mięso. Całość mieszamy i przyprawiamy.
Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 5 milimetrów. Wycinamy kwadraty 10 x 10 cm. Na środku każdego układamy farsz i składamy po przekątnej. Brzegi rożków lekko sklejamy. Na talerzu rozkłócamy białko z żółtkiem, namaczamy w nim rożki. Obtaczamy je w tartej bułce i smażymy.
Najlepiej smakują z sosem grzybowym.
- 70 dag ziemniaków
- 25 dag mąki
- jajko
- Nadzienie:
- 25 dag mięsa mielonego z drobiu
- 5 dag tłuszczu
- duża cebula
- dwa jajka
- Ponadto:
- dwa jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- przyprawy (sól
- pieprz)
Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 5 milimetrów. Wycinamy kwadraty 10 x 10 cm. Na środku każdego układamy farsz i składamy po przekątnej. Brzegi rożków lekko sklejamy. Na talerzu rozkłócamy białko z żółtkiem, namaczamy w nim rożki. Obtaczamy je w tartej bułce i smażymy.
Najlepiej smakują z sosem grzybowym.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki