Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp w szarym sosie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Karp w szarym sosie - składniki:
Karp w szarym sosie - sposób przygotowania: Karpia patroszymy. Możemy od razu pokroić go na filety wzdłuż kręgosłupa. Zagotowujemy 1,5 litra wody, dodajemy przyprawy, warzywa (lub kostkę warzywną) i cebulę. Do wrzącego wywaru wkładamy rybę i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Wyjmujemy karpia, po ostudzeniu obieramy z ości, dzielimy na kawałki wielkości około 2 x 5 cm (jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i układamy w żaroodpornym naczyniu. Odcedzamy 1 szklankę wywaru rybnego.
Mąkę rumienimy na suchej patelni. Cebulę bardzo drobno siekamy, rumienimy na maśle. Dodajemy zrumienioną mąkę i szklankę wywaru, dokładnie mieszamy. Dodajemy piernik i gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż piernik się rozgotuje. Następnie dodajemy wino, cukier, sok z cytryny i karmel, ciągle mieszając.
Migdały i rodzynki sparzamy, migdały obieramy ze skórki i kroimy w drobne paseczki, rodzynki odcedzamy. Dorzucamy bakalie do sosu. Sos powinien być słodko-kwaśny. 20 minut przed podaniem nastawiamy piekarnik na 150°C. Zalewamy sosem przygotowanego wcześniej karpia,

Informacje o Karp w szarym sosie

  • Instrukcja obsługi karpia

    Instrukcja obsługi karpia

    Karp smażony Najprostszy sposób przyrządzenia wigilijnego dania. Oprawione i przygotowane dzwonka opanierować i smażyć zgodnie ze wskazówkami podanymi wcześniej w tekście. Karp panierowany Karp w szarym sosie

  • Knorr - sprawdzone przepisy na sosy

    Knorr - sprawdzone przepisy na sosy

    . Wyłącz ogień pod patelnią, a do jeszcze gorącego sosu wrzuć masło. Zamieszaj by całkowicie się rozpuściło, a sos nabrał konsystencji gładkiej emulsji. Sos musztardowy podawaj ciepły w sosjerce lub bezpośrednio na daniu. Karp w szarym sosie z bakaliami