Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort z czekoladowego biszkoptu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (122 głosy)

Tort z czekoladowego biszkoptu - składniki:
Tort z czekoladowego biszkoptu - sposób przygotowania: Zrób biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połącz z żółtkami. Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany. Ciastem napełnij wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę (o średnicy 20 cm). Piecz 40 minut w temp. 170°C. Ostudzony biszkopt pokrój na 4 krążki. Ugotuj syrop z wody i cukru, dodaj kawę i rum. Zimnym syropem nasącz krążki biszkoptowe. Zrób krem czekoladowy: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie ubij śmietanę i wymieszaj ją z przestudzoną czekoladą. Zrób krem kawowy: ubij śmietanę z cukrem i kawą, połącz ją z rozpuszczoną żelatyną. Złóż tort: pierwszy krążek biszkoptu posmaruj połową kremu czekoladowego. Przykryj drugim krążkiem, posmaruj kremem kawowym. Przykryj trzecim krążkiem, a ten z kolei posmaruj resztą kremu czekoladowego. Połóż czwarty krążek. Gotowy tort pokryj ciemną polewą czekoladową i udekoruj białą.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości

Informacje o Tort z czekoladowego biszkoptu

  • Menu na komunijne przyjęcie

    Menu na komunijne przyjęcie

    Deser: Tort z czekoladowego biszkoptu Delikatny sernik Ciasto "Fale Dunaju" Babeczki drożdżowe z budyniem Menu wykwintne: dla tych, którzy lubią kulinarne

  • Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!

    Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!

    zdjęciami) Zainspiruj się przepisami, które przypadły do gustu naszym czytelnikom: Tort karlsbadzki cynamonowy Tort waflowy Pischinger Tort Neli Tort z czekoladowego biszkoptu z3244555M

  • Jak upiec biszkopt i nie zwariować?

    Jak upiec biszkopt i nie zwariować?

    tort z czekoladowego biszkoptu oraz tort biszkoptowy z kremem kawowym ). Warto pamiętać przy tym o jeszcze jednej rzeczy: biszkopt najlepiej upiec na około 2 dni przed planowanym dniem podania, aby zdążył przeschnąć. Na dzień przed podaniem kroimy go

  • Jak upiec biszkopt i nie zwariować? [sprawdzone porady]

    Jak upiec biszkopt i nie zwariować? [sprawdzone porady]

    tort z czekoladowego biszkoptu oraz tort biszkoptowy z kremem kawowym ). Warto pamiętać przy tym o jeszcze jednej rzeczy: biszkopt najlepiej upiec na około 2 dni przed planowanym dniem podania, aby zdążył przeschnąć. Na dzień przed podaniem kroimy go