Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem czekoladowo-pomarańczowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Krem czekoladowo-pomarańczowy - składniki:
Krem czekoladowo-pomarańczowy - sposób przygotowania: Cienko obierz sparzoną pomarańczę. Skórkę pokrój w wąskie paseczki. Do 3/4 szklanki wody wsyp 3/4 szklanki cukru, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wtedy zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 2 minuty. Dodaj paseczki skórki i gotuj jakieś 15 minut na małym ogniu. Resztę cukru wsyp do innego rondelka, dodaj ugotowaną i osączoną skórkę pomarańczową. Wymieszaj, przykryj, pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Zrób krem czekoladowy: rozgrzej piekarnik do 175°C. Zagotuj mleko ze śmietaną, likierem, wanilią i startą skórką pomarańczową. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Ubij żółtka z cukrem. Ostrożnie, cały czas ubijając, dodaj je do gorącej czekolady. Przecedź przez sitko do żaroodpornych porcelanowych foremek, ustaw na blasze i wlej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Przykryj folią aluminiową, zapiekaj około 40 minut. Gotowy krem ostudź, a potem przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Informacje o Krem czekoladowo-pomarańczowy

  • Menu dnia z rozgrzewającą zupą

    Menu dnia z rozgrzewającą zupą

    do sałatki lub sosu do makaronu. Zobacz przepis na: Kura marynowana w cytrynach Dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej, ten czekoladowy deser zyskuje ciekawego orzeźwiającego charakteru. Zobacz przepis na: Krem czekoladowo-pomarańczowy

  • Smakołyki na Dzień Czekolady

    Smakołyki na Dzień Czekolady

    kruche ciasteczka czekoladowe . Czekolada i pomarańcze to jedno z klasycznych połączeń smakowych. Zobacz nasz przepis na krem czekoladowo-pomarańczowy. Krem czekoladowo-pomarańczowy Składniki: 1 sparzona pomarańcza 1 szklanka cukru Krem: 2/3 szklanki mleka (3 2-proc.) 1/2 szklanki śmietanki (36

  • Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

    Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

    niej nadziane na szpadki cząstki gruszek i biszkopty. Zjadaj od razu. Źródło: Nowa Kuchnia Polska To połączenie zawsze się sprawdza - czekolada i pomarańcze świetnie do siebie pasują. Krem czekoladowo-pomarańczowy 1 sparzona pomarańcza 1 szklanka cukru Krem: 2/3 szklanki mleka (3 2-proc.) 1