Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją - składniki:
Mazurek krakowski z makaronikową dekoracją - sposób przygotowania: Mąkę przesiej, posiekaj z masłem, szybko zagnieć z cukrem pudrem i żółtkiem. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj na blasze i podpiecz w temp. 200°C. Przygotuj masę: mak wymieszaj z cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego, zmiel (najlepiej porcjami w maszynce do kawy), a potem utrzyj w kamiennej misie, dodając porcjami ubite na sztywno białka. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij dekoracyjny brzeg na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i zapiecz, aż brzeg się ładnie przyrumieni. W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem, a gdy powstanie gęsta masa, dodaj do niej kakao roztarte z masłem. Dokładnie wymieszaj i polukruj ostudzony kruchy spód placka. Zanim lukier zastygnie, udekoruj wierzch ciasta kandyzowanymi owocami i bakaliami.