Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Precle domowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (27 głosów)

Precle domowe - składniki:
Precle domowe - sposób przygotowania: Przesiej mąkę do miski, pośrodku zrób dołek. Wsyp drożdże i cukier, wlej trochę ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Potem dodaj resztę mleka i sól, zagnieć jednolite, dość twarde ciasto. Ulep z niego wałeczki o długości 30 cm, każdy wałek uformuj w kształt precla i ułóż na blasze. Przykryj i odłóż na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Sodę wsyp do 2 litrów wody, zagotuj. Kolejno wkładaj precle, gotuj po 20-30 sekund z każdej strony. Potem wyjmij, osącz i ułóż na blasze oprószonej mąką. Posyp gruboziarnistą solą albo makiem. Piecz 15-20 minut.

Informacje o Precle domowe

  • Bawarskie menu dnia na zakończenie tygodnia

    Bawarskie menu dnia na zakończenie tygodnia

    słynie ten kraj. Precle domowe 50 dag mąki pszennej (typ 405) 1 paczuszka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli gruba sól Przesiej mąkę do miski, pośrodku zrób dołek. Wsyp drożdże i cukier, wlej trochę ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na

  • Małe co nieco na nagły głód

    Małe co nieco na nagły głód

    (kefir lub maślankę), tak by uzyskać konsystencję, która ci odpowiada, i jeszcze chwilę miksuj. Autor: Aneta Kosiba Zwolennikom słonych wypieków polecamy także domowe precle. Tuż przed pieczeniem posyp je tym, co lubisz: solą morską, ziołami, sezamem, makiem, czarnuszką, albo serem. Precle domowe