Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kurczak po małopolsku nadziewany wątróbką
Kurczak po małopolsku nadziewany wątróbką - składniki:
Kurczak po małopolsku nadziewany wątróbką - sposób przygotowania:
Ryż ugotuj na sypko. Pieczarki oczyść, umyj, posiekaj i podsmaż na maśle. Wymieszaj z ryżem oraz posiekaną wątróbką drobiową i cielęcą. Farszem napełnij umytego i osuszonego kurczaka, dodaj kawałeczek masła. Otwór w tuszce zaszyj lub pospinaj wykałaczkami. Kurczaka natrzyj solą, włóż do garnka, dodaj oczyszczone i obrane warzywa, listek laurowy i kilka ziaren pieprzu. Podlej wodą, gotuj pod przykryciem, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wyjmij kurczaka z garnka, wyrzuć listek laurowy i pieprz, a wywar i warzywa zmiksuj z białym winem. Sos możesz zabielić śmietanką lub zagęścić zasmażką. Kurczaka pokrój na porcje i podawaj w sosie. Dobrym dodatkiem są gotowane ziemniaki.
- 1 kurczak
- 1/2 szklanki ryżu
- 15 dag pieczarek
- masło do smażenia
- 10 dag wątróbki cielęcej
- 1 wątróbka z kurczaka
- 1 łyżka masła
- włoszczyzna: 2 marchewki
- 1 pietruszka i kawałek selera
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka białego wina
- sól
- pieprz ziarnisty
A może coś innego?
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki