Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zielone warzywa z sosem czosnkowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Zielone warzywa z sosem czosnkowym - składniki:
  • Sos czosnkowy:
  • 2.5 szklanki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
  • spora garść świeżych listków natki
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

    oraz:
  • 50 dag szparagów (białych i zielonych)
  • 25-30 dag zielonego groszku cukrowego
  • 3 średnie ogórki wężowe
  • 1 łyżka dobrej oliwy
Zielone warzywa z sosem czosnkowym - sposób przygotowania: Zmiksuj natkę z estragonem, czosnkiem i sokiem z cytryny, dodaj jogurt i miksuj dalej, aż otrzymasz gładki sos. Przypraw do smaku, przykryj, wstaw do lodówki. Przygotuj miskę zimnej wody, wrzuć do niej kostki lodu. Oczyść szparagi, odetnij twarde końce, obierz dolne części. Oczyść także groszek z twardych włókienek. Zagotuj osoloną i leciutko posłodzoną wodę, włóż do niej na minutę szparagi. Wyjmij je i przełóż do wody z lodem, a potem osącz na sitku. Groszek wrzuć na 30 sekund do wody, w której obgotowałeś szparagi. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do wody z lodem, a potem osącz. Ogórki umyj, przekrój wzdłuż na pół, usuń nasionka. Połówki ogórków pokrój w słupki o długości 6-8 cm. Przygotowane warzywa ułóż na półmisku, pośrodku ustaw miseczkę z sosem. Powierzchnię sosu delikatnie skrop oliwą