Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto porowo-szparagowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (16 głosów)

Ciasto porowo-szparagowe - składniki:
Ciasto porowo-szparagowe - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj lekko ubite jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Przygotuj nadzienie: oczyść pora, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój na kawałki o szerokości 5-7 mm. Przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą, zimną wodą, dobrze osącz. Odetnij twarde końce szparagów. Zagotuj wodę, posól ją (możesz dodać nieco cukru), włóż szparagi i gotuj 5 minut bez pokrywki. Przełóż do miski z lodowatą wodą, a potem wyjmij i osusz. Odetnij i odłóż główki szparagów, a łodygi pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej masło na patelni, włóż pory, posól i duś do miękkości (6-8 minut). Dodaj pokrojone w plasterki łodygi szparagów, przypraw pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Formę na tartę wyściel pergaminem, wyłóż rozwałkowanym ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Przygotuj polewę: wymieszaj śmietanę z 2 jajkami i estragonem, przypraw solą i pieprzem. Ostatnie jajko wymieszaj trzepaczką z 2 łyżeczkami wody, posmaruj ciasto. Na cieście rozłóż nadzienie porowo-szparagowe, pokryj polewą. Piecz 20-25 minut, aż powierzchnia ciasta zacznie się ścinać. Wtedy rozłóż na niej główki szparagów i piecz ok. 30 minut. Jeśli wierzch za bardzo się rumieni, przykryj go pergaminem