Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym
Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym - składniki:
Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym - sposób przygotowania:
Szparagi pokrój na centymetrowe plasterki i ugotuj (najlepiej na parze). Przełóż na sitko i przelej zimną wodą, a potem osącz. Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać nieco oliwy). Do rondla włóż masło i wlej śmietanę. Podgrzewaj, a gdy masło się stopi, dodaj skórkę i sok z cytryny, posól do smaku. Wymieszaj, zdejmij z ognia. Do sosu włóż osączony makaron (dodaj też 2-3 łyżki wody, w której się gotował) oraz szparagi. Delikatnie wymieszaj i podgrzewaj razem około minuty na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Dodaj natkę, przypraw do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj. Przed podaniem posyp startym serem.
- 70-80 dag zielonych szparagów (oczyszczonych obranych i przyciętych)
- 50 dag krótkiego makaronu
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki gęstej śmietany (36-proc.)
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- sól
- 2-3 łyżki posiekanych listków natki
- świeżo starty twardy ser do posypania (może być parmezan może być oscypek)
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim
A może coś innego?
Informacje o Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym
-
Szparagowe ABC: instrukcja obsługi nie tylko dla początkujących
czy zrobić wykwintne risotto. Zobacz przepisy na szparagi w cieście francuskim , szparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowym , makaron ze szparagami w sosie cytrynowym , risotto ze szparagami Arcoroc Miski 9994 BranQ MISKI DO MIESZANIA KP... Gourmetmaxx Miski Wielofunk
-
Afrodyzjak na widelcu
się na stole. Szparagi są lekkostrawne i stanowią dobre źródło kwasu foliowego. W Polsce sezon na szparagi przypada na późną wiosnę, ale jeśli zależy nam na podaniu szparagów podczas walentynkowej kolacji, możemy się poratować szparagami importowanymi. Zobacz przepis na makaron ze szparagami w
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki