Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Granita winogronowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Granita winogronowa - składniki:
  • 2/3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 kg zielonych winogron (przekrojonych na połówki i oczyszczonych z pestek)
  • 1 szklanka zimnego białego wina deserowego
  • ładne zielone winogrona i cukier do dekoracji
Granita winogronowa - sposób przygotowania: Z wody i cukru ugotuj gęsty syrop i połącz go z sokiem cytrynowym. Wymieszaj z winogronami i zmiksuj, przełóż do metalowej miski i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Co godzinę mieszaj masę, zeskrobując igiełki lodu, które osadzają się na brzegach. Wlej 2-3 łyżki wina na talerz, zanurz w nim przeznaczone do dekoracji owoce, a potem obtocz je w cukrze, aby wyglądały jak oszronione. Włóż je do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Do szklanych miseczek wlewaj po trosze wina i wkładaj porcje granity. Dekoruj zamrożonymi winogronami i od razu podawaj.

Informacje o Granita winogronowa

  • Soczyste winogrona

    Soczyste winogrona

    , kawy, czekolady oraz mięty, co jednak nie znaczy, że musisz ograniczać swoją kulinarną fantazję tylko do nich. Granita winogronowa 2/3 szklanki wody 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny 1 kg zielonych winogron (przekrojonych na połówki i oczyszczonych z pestek) 1 szklanka zimnego