Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanki z ciabatty z pieczarkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Zapiekanki z ciabatty z pieczarkami - składniki:
Zapiekanki z ciabatty z pieczarkami - sposób przygotowania: Czosnek wymieszaj z 1 łyżeczką ziół i 2-3 łyżkami oliwy. Ciabatty przekrój wszerz na połówki, a jeśli używasz bagietki, podziel ją najpierw na dwie równe części, a potem każdą z nich przekrój wszerz na połowę. Pieczywo opiecz krótko pod rozgrzanym grillem, a potem posmaruj (po stronie przecięcia) czosnkowo-ziołową oliwą. Oprósz odrobiną soli (najlepiej morskiej). Na połówkach ciabatty lub bagietki układaj sery w następującej kolejności: mozzarella (lub bundz), żółty ser i oscypek (lub parmezan). Przykryj warstwą pieczarek i skrop oliwą (zapiekanki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli użyjesz dobrej oliwy smakowej: truflowej, czosnkowej, paprykowej lub ziołowej). Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika (najlepiej pod rozgrzany grill) i piecz jakieś 5 minut, aż ser zacznie się topić. Przed podaniem możesz skropić jeszcze odrobiną oliwy.