Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś z sosem cytrynowo-tymiankowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (13 głosów)

Łosoś z sosem cytrynowo-tymiankowym - składniki:
  • 4 filety z łososia (po 18-20 dag)
  • po pół szklanki wytrawnego białego wina oraz śmietany 36-proc.
  • 6 posiekanych szalotek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 8-10 dag świeżego masła
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Łosoś z sosem cytrynowo-tymiankowym - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W naczyniu do zapiekania ułóż filety z łososia, oprósz je solą i pieprzem (możesz skropić niedużą ilością oliwy). Piecz około 20 minut. W tym czasie wymieszaj w rondelku wino, śmietanę, szalotki, ocet i tymianek, gotuj bez przykrycia, aż objętość płynu zmniejszy się do połowy szklanki. Wtedy przecedź sos, ponownie wlej go do rondla i ustaw na maleńkim ogniu. Ciągle mieszając trzepaczką, dodawaj po kawałeczku zimne masło. Na koniec przypraw sos sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polej upieczone ryby i od razu podawaj. W identyczny sposób można przygotować inne ryby, świetnie nadaje się np. panga, sola, ryba maślana, filet z sandacza oraz - ale to kosztowna przyjemność - świeży tuńczyk.

Informacje o Łosoś z sosem cytrynowo-tymiankowym

  • Menu dnia z pyszną tartą

    Menu dnia z pyszną tartą

    ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Z tym samym sosem możesz też podać inną rybę o zwartym mięsie, np. pstrąga lub sandacza. Zobacz przepis na: Łosoś z sosem cytrynowo-tymiankowym Black Red White Squito yong... Roemertopf Naczynie do piec

  • Zamiast karpia i śledzia

    Zamiast karpia i śledzia

    polej go sosem. Rybę możesz podać z białym pieczywem, makaronem ugotowanym al dente lub ryżem na sypko. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Łosoś z sosem cytrynowo-tymiankowym Składniki: 4 filety z łososia (po 18-20 dag) po pół szklanki wytrawnego białego wina oraz śmietany 36-proc. 6 posiekanych szalotek

  • Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

    Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

    , odpowiedzialne za "rybny" zapach, który nie każdemu odpowiada. Łosoś z sosem cytrynowo-tymiankowym 4 filety z łososia (po 18-20 dag) po pół szklanki wytrawnego białego wina oraz śmietany 36-proc. 6 posiekanych szalotek 1 łyżka białego octu winnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 8-10 dag