Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron penne z tuńczykiem i anchois

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (22 głosy)

Makaron penne z tuńczykiem i anchois - składniki:
  • 40 dag makaronu penne
  • oliwa
  • 5 dag anchois
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • ew. 1 papryczka chili (oczyszczona z nasionek i posiekana)
  • 20 dag tuńczyka w oliwie (waga po osączeniu)
  • pęczek natki
Makaron penne z tuńczykiem i anchois - sposób przygotowania: Makaron wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy. W czasie, gdy się gotuje, przygotuj sos tuńczykowy: na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy (możesz dodać nieco oliwy z anchois), wrzuć posiekane anchois, czosnek i chili, smaż na małym ogniu około 3 minut./ Dodaj osączonego tuńczyka, porozdrabniaj większe kawałki widelcem. Przypraw do smaku grubo mielonym pieprzem. Osącz ugotowane penne, wymieszaj z sosem tuńczykowym i pokrojoną natką. Przed podaniem udekoruj całymi listkami natki i posyp grubo mielonym pieprzem.

Do makaronu dobrze pasuje wino Bohigas Xarel-lo Blanc de Blanc (26 zł) albo Cantina Merano Meran Gewurztraminer (67 zł)

Informacje o Makaron penne z tuńczykiem i anchois

  • Menu dnia z oszałamiającym brownie

    Menu dnia z oszałamiającym brownie

    , wybierz tego w dużych kawałkach, a nie tzw. "sałatkowego", mocno rozdrobnionego. Zobacz przepis na: Makaron penne z tuńczykiem i anchois Koziol Łyżka do makaronu Gi... Maszynka do makaronu - ręczna PENSOFAL Garnek do makaronu... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny

  • Szybko i łatwo - zrób makaron!

    Szybko i łatwo - zrób makaron!

    , tym razem z tuńczykiem (warto zawsze mieć puszkę w swojej kuchni). Piętnaście minut i obiad gotowy. Makaron penne z tuńczykiem i anchois 40 dag makaronu penne oliwa 5 dag anchois 2 posiekane ząbki czosnku ew. 1 papryczka chili (oczyszczona z nasionek i posiekana) 20 dag tuńczyka w oliwie (waga