Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rosół ze śląskiego domu
Rosół ze śląskiego domu - składniki:
Rosół ze śląskiego domu - sposób przygotowania:
Do dużego garnka wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ewentualnie małą gałązkę lubczyku. Włóż umytą wołowinę i cielęcinę, wlej 3,5 litra zimnej wody, wsyp pół łyżki soli. Postaw garnek na małym ogniu, przykryj pokrywką, zostawiając szparkę. Po kilkunastu minutach zdejmij pianę z powierzchni rosołu. Obierz marchewkę, selera i pietruszkę. Z kapusty i pora usuń zewnętrzne liście, a resztę wypłucz. Do rosołu dodaj kurczaka oraz marchew, pietruszkę i selera (w całości). Cebulę natnij w kilku miejscach i opiecz nad ogniem lub pokrój na grube plastry i każdy przypiecz na suchej patelni. Dodaj do rosołu po 30 minutach od wrzucenia pierwszej porcji warzyw. Wrzuć także pozostałe warzywa. Przypraw, gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wtedy przecedź rosół do wazy, posyp natką. Warzywa i mięso możesz ułożyć na półmisku i podać razem z rosołem. Same warzywa możesz też zużyć do przyrządzenia sałatki jarzynowej, a mięso nadaje się znakomicie na farsz do krokietów i pierogów.
Serwis Ugotuj.to poleca również:
Ajntopf - gęsta zupa
- 3/4 kg wołowiny z kością (np. szpondra łopatki mostka)
- 25 dag cielęciny z kością
- 1 korpus kurczaka (albo 40 dag kurzych skrzydełek)
- 1 pęczek włoszczyzny z kawałkiem kapusty
- 1 listek laurowy
- 3-4 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- posiekana natka
- przyprawa do zup
- sól
- pieprz
Serwis Ugotuj.to poleca również:
Ajntopf - gęsta zupa
Jak uratować zbyt tłusty rosół?
A może coś innego?
Informacje o Rosół ze śląskiego domu
-
Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę
korpusem. Ma niezwykle wyrazisty smak i szybko dodaje sił. Tak prawdziwie i pysznie może być tylko na Śląsku! Rosół ze śląskiego domu 3/4 kg wołowiny z kością (np. szpondra łopatki mostka) 25 dag cielęciny z kością 1 korpus kurczaka (albo 40 dag kurzych skrzydełek) 1 pęczek włoszczyzny z kawałkiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki