Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka rzodkiewkowa z jogurtem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Sałatka rzodkiewkowa z jogurtem - składniki:
  • 1 kubek (20 dag) gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 spory ogórek wężowy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub natki
  • chlebki pita do podania
Sałatka rzodkiewkowa z jogurtem - sposób przygotowania: Sitko o drobnych oczkach wyłóż kilkoma warstwami gazy i zawieś nad miseczką. Wlej jogurt i pozostaw na 2 godziny, aby przesączył się nadmiar wody. Gęsty jogurt przypraw do smaku pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą. Rzodkiewki pokrój na połówki albo w słupki, ogórka dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie składniki możesz teraz wymieszać, dodając miętę lub natkę, a potem włożyć do rozkrojonych chlebków pita. Możesz także dekoracyjnie ułożyć na talerzykach najpierw ogórki, pośrodku miętę, na niej krem jogurtowy, a wokół rzodkiewki (jak na zdjęciu), a całość ozdobić listkami natki lub mięty. Wtedy sałatka bardzo ładnie wygląda, a każdy gość miesza ją sam bezpośrednio przed zjedzeniem.
Prosty sposób na domowy jogurt. Robi się sam i to bez jogurtownicy