Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rejbak

Autor
A A A
  • Rejbak

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Rejbak - składniki:
Rejbak - sposób przygotowania: Słoninę pokrój w kostkę, wysmaż na wolnym ogniu. Do wytopionego tłuszczu dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a nawet lekko przyrumień. Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij sok, wymieszaj z kaszą manną i jajkami. Wyrób jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem (obficie!), dodaj skwarki razem z cebulą i częścią tłuszczu wytopionego ze słoniny. Ponownie wymieszaj, przełóż masę do natłuszczonej formy. Piecz około godziny w temperaturze 160 st. C.

Informacje o Rejbak

  • Kurpiowskie menu dnia z klasyczną zapiekanką

    Kurpiowskie menu dnia z klasyczną zapiekanką

    sycąca. Zamiast słoniny można dodać do niej na przykład pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę. Rejbak 1 kg ziemniaków 500 g kaszy manny 2-3 jajka 250 g słoniny 1 duża cebula sól pieprz tłuszcz do formy Słoninę pokrój w kostkę, wysmaż na wolnym ogniu. Do wytopionego tłuszczu dodaj posiekaną